RF detektor, mely egy kicsit teljesítmény mérő IS!

Balun tekercses kísérleteink során kénytelenek voltunk gyorsan összedobni egy  nagyfrekvenciás detektort. Az áramkör gyors mérésekhez ellenőrzésekhez teljesen megfelel, hiszen itt most nem a tized vagy század pontosságú mérés a lényeg hanem hogy közelítőleg mennyi az annyi.

Nos vajon mennyi?

Az általunk elkészített áramkör tulajdonképpen egy csúcs egyenirányító melyben a sorba kapcsolt D1 és D2 BAT41 típusú Schottky dióda csúcs feszültségre tölti fel a 100pF és 10nF kondenzátorokat.

Ezt az egyen feszültséget legegyszerűbben egy digitális multiméterrel tudjuk megmérni, aminek még az is a nagy előnye hogy maga a műszer “földfüggetlen”. 

A mini dB-Calculator program segítségével gyorsan kiszámíthatjuk hogy a csúcsfeszültség jelen esetben 50 Ohm-on mérve mekkora teljesítménynek felel meg. Nagy okossága a programnak, hogy szabadon választható az impedancia így különféle feszültség/áram transzformációk esetén is valós teljesítményeket tudunk mérni. A programban külön felhívják a figyelmünket hogy csak szinuszos jel esetén valósak a számolt értékek!

A mérőcsúcsokat krokodil csipeszekkel alakítottuk ki hogy a mérés során könnyen csatlakoztathatók legyenek az áramkörökhöz.   

A detektor kimenetén az L1 tekercs valójában egy nagyfrekvenciás fojtó, hogy a mérőműszer felé menő összekötő vezeték ne sugározzon. A T1 tápvonal azaz összekötő vezeték jelen esetünkben azért lett koax kábel mert éppen a szekrény mélyén ezt találtuk sőt, hogy a végén kettő banándugó is volt az pedig számunkra maga a főnyeremény, azaz azt se kellett ráforrasztani.  

 

 

 

Visits: 60