Aktív USB hosszabbító javítás

   Rövidhullámú antenna kísérleteink során nagy segítség számunkra a HG7AN Zoli antenna analizátora, melyet WIFI kapcsolattal lehet “szóra bírni”. A műszer hatótávolsága elméletileg 50 méter de ez erősen függ a tereptárgyaktól ami jelen esetünkben egy vasbeton épület. A mérések kiértékelését egy asztali számítógéppel végeztük ami az “indoor” munkánk során tökéletesnek bizonyult. Miután felköltöztünk a tetőre sajnos már nagyon gyenge lett a WIFI kapcsolat azaz a vasbeton födémen keresztül már nem volt megfelelő a kommunikáció. A számítógépbe csatlakoztatott USB WIFI adaptert valahogy ki kellett vezetni a szabad térbe, hogy az épület árnyékoló hatása ne érvényesüljön. Egy rövid USB toldó kábellel az ablakig sikerült is elvezetni de ez sem volt még elég. Ekkor  jött az ötlet, hogy van a lomok között egy hibás 20 méteres aktív hosszabbító kábel. Igaz remény nem volt sok a működésre bírásra hiszen valami kültéri használatban volt, belecsapott a villám és be is ázott.

A reményt csak az tartotta bennünk, hogy a számítógépbe bedugva felismerte az új USB eszközt de a másik végére csatlakoztatott eszközön semmi életjelet nem mutatott. A 20 méteres hosszabbítóban az elején a végén és a közepén egy-egy aktív erősítő található amiken látható az idő káros nyoma. A két erősítőt valamint az egyik 10 méteres  kábelt megszüntetve és a megfelelő vezetékeket kikeresve (vcc, gnd, data+, data-) egy csatlakozót szereltünk a kábel végére.

Az így kivezetett 10 méteres hosszabbító egy erősítővel a végére csatlakoztatott most már kültéri WIFI eszközzel tökéletesen működik. 

Visits: 6