2024-04-16

Digitális amatőr tv adás Székesfehérvárról

0

Végre ez is eljött, az igazat megvallva már nagyon vártuk. Egy októberi szerdai napon Székesfehérvár egyik tízemeletesének a tetejéről beindult az állandó digitális amatőr tv sugárzás. Minden lényeges információ a HA4KYB rádióklub honlapján olvasható.

HG4RTV

Mivel ez magában még nem nagy hír ezért erőteljesen rá kell mozdulni a vételre. Egy megoldást ajánlott is HA4BM Béla, amit egy általa készített videóban be is mutat számunkra. Természetesen ez a megoldás csak az adó közvetlen környezetében működik. Ha viszont egy a 23 cm-es sávra méretezett nyereséges Yagi antennát csatlakoztatunk a műholdvevő beltériegységhez akkor már esélyünk lesz távolabbról is venni a DATV adást 1295 MHz frekvencián. Na mi ezt a yagi antennás megoldást választottuk.
Hirtelen felindulásból Tárnokon az Antenna Hungária mérőállomásán tettünk egy kísérletet a jelek vételére. Első lépés a tervezés volt melyben már nagyon gyorsan kiderült hogy gyakorlatilag semmi esélyünk a vételre hiszen mint ahogy a láthatósági terv is mutatja a tárnoki JN97KJ vételi qth és a székesfehérvári JN97FE qth közti távolság nem nagy mindössze csak 37.3 km csak közben a Velencei-hegység tökéletesen kitakarja a rádióhullámok útját. Tehát az első vételi kísérletek hozták a papír formát amin nem is lepődtünk meg. Semmi jelet nem vettünk Székesfehérvár irányából.

Székesfehérvár Tárnok DATV vételi terv

Hétvégére tervezzük, hogy megyünk fel Kab-hegyre a Remete-lak rádiós bázisunkra hiszen lesz egy RH verseny és onnan megint nekiszaladunk a DATV jelek vételének. Innen már biztosan sikerrel fogunk járni mert a papírforma szerint a távolság 63 km, ami sokkal nagyobb mint Tárnok esetében de viszont nincs semmi tereptárgy ami zavarna minket a vételben.

Kab-hegy Remete-lak Székesfehérvár DATV vételi terv

Visits: 28

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük