2024-06-11

Ennyi erővel vehetnénk mobilinternetet is!

1

Mondhatná bárki de mi azért maradunk rádióamatőrök és megoldjuk okosba.

Kab-hegy Remete-lak rádiós bázisunkon elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy az eddigi gyöszös helyi net szolgáltatást megpróbáljuk kiváltani valami sokkal jobb megoldásra. A területen van egy szolgáltató ahonnan jön valami karcsú net de az is a inkább Hamnet azzal a bizonyos 44… IP cím tartománnyal, szóval van is meg nem is. Az egyik legegyszerűbb megoldásnak az látszana ha mobilnetet előfizetnénk és egy kártyás routerrrel már be is végezné a történet. A havidíj sem lenne oly borzasztó mert már manapság pár ezer forintért korlátlan net kapható.

Valami másra, valami amatőr megoldásra vágytunk, s így jött az ötlet, hogy Gábor klubtagunktól aki Várpalotán lakik onnan Wi-Fi-vel átlőjük a netet Kab-hegyre.

A két pont közt a távolság légvonalban 39,7 km, az optikai rálátás biztosított. Mind két végponton antenna telepítésre tökéletesen adottak a lehetőségek.

Kab-hegyi oldalon van több 24 méteres BRG oszlop, melyek közül majd arra fogunk antennát felszerelni amelyikről tiszta kilátás adódik Várpalota irányában. Valójában minden torony kilát Várpalota felé de majd megkeressük azt a tornyot amire a legalacsonyabbra lehet felszerelni az antennát. Ez azért is lényeges mert időnként borzasztó nagy szelek uralkodnak a területen, s ha lehet akkor ne terheljük ezzel is a tornyot feleslegesen. Várpalotán 6 emeletes panelháznak liftgépház oldalára szerelt árbócra tudunk antennát telepíteni.

Az épületek elhelyezkedése nagyon érdekes. A telepítés helye a három épület közül a legutolsónál lesz és szerencsére a Kab-hegyi irányt nem takarják ki.


A liftgépház tetejéről pont lehet látni Kab-hegyet azaz a másik végpontot.

A fenti képet kinagyítva a horizont vonalában megláthatjuk Kab-hegyet a két adótoronnyal. Remete-Lak a kettő között a nyíllal jelölt helyen található.

A következő nagy kérdés, hogy miből fogunk építkezni. Mint mindig, most is, mondhatná bárki menjünk be az első üzletbe és vegyünk meg mindent. Oké, de mi azért maradunk a “dolgozzunk hozott anyagból”, vagyis ami van építkezzünk abból. Hogy mink is van az egy régebbi bejegyzésünkből megtudható.

Jelenleg itt tartunk, hogy a saját készleteinkből amit tudunk felhasználunk és csak amit feltétlenül szükséges azt vásárolunk még pluszba a projekthez. Antennaként van kettő darab Jirous JRC-29 MIMO 5.4-5.9 GHz tipus, ezek kerülnek fel mindkét végpontra.

Rádiós eszközként pedig a RouterBOARD 433 alaplapot és a WLM200N5-26ESD rádiós modulokat. Igaz az alaplapból csak egy van de majd abból is beszerzünk még egyet.


Itt most egy pillanatra megállunk és lenne egy kérdés. Attól hogy valaminek az IP címe 44-el kezdődik akkor az már rádióamatőr?
Maga a kiépítésre váró rendszerünk kísértetiesen hasonlít a Hamnetre, ami majd tíz éve kezdett el Magyarországon kiépülni. Majd egy bizonyos szintnél megállt és azóta csak a “pusztulat tartja életben” az egész rendszert. Persze ha csak vakítani szeretnénk akkor erre a mi Kab-hegy Várpalota linkünkre is rámondhatnánk, hogy Hamnet, hogy legyen még egy sor a statisztikában, hogy ez is az. De mi nem mondjuk mert ez nem az bár kérdéses, hogy mennyi “tisztán rádióamatőr” szolgáltatás folyik a jelenlegi magyar valósan rádiófrekvencián kiépített Hamnet hálózaton keresztül.


Végül egy videóval és egy gallériával bemutatunk minden infót a kiépülő linkkel kapcsolatban. Lehet nézelődni és ha van ötleted vagy felesleges berendezésed amit nekünk fel tudsz ajánlani az építéssel kapcsolatban akkor azt hálás köszönettel elfogadjuk.

Visits: 242

1 thought on “Ennyi erővel vehetnénk mobilinternetet is!

  1. a kormányzati 7-32 GHz-es hálózatot most cserélik.. rengeteg eszközt,antennát kábelt cserélnek.
    keressetek kapcsolatot a NISZ-hez…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük